Albirea dentara

 

Dorinta de a avea dintii mai albi se intalneste foarte frecvent in randul pacientilor nostri iar pe internet te poti pierde in cate informatii gasesti, fiecare promitand ca e cea mai eficienta, cea mai rapida, in final ne mai stiind ce sa alegi. Ghidul ce urmeaza iti va da posibilitatea sa iei o decizie informata in momentul in care optezi pentru o metoda de albire.

 
  • Pentru ca am scris mult pe acest subiect o sa ii ajut si pe cei care nu au timpul necesar sa treaca prin tot materialul , asa ca o sa incepem cu un rezumat.

    Inainte de orice tratament trebuie sa ne asiguram ca nu avem alte probleme dentare iar dintii trebuie sa fie igienizati

    Existe metode de albire realizate de medic, direct pe scaunul stomatologic sau prescrise la domiciliu. Si exista metode de albire acasa cu produse comandate online sau cumparate direct de tine din magazine – benzi,geluri, diverse gutiere, paste de dinti, ape de gura etc..

    Amandoua pot sa functioneze, diferenta o face timpul in care actioneaza si rezultatul obtinut (cat de mult se vor albi dintii)

    Chiar si un periaj dentar corect facut acasa poate sa imbunatateasca aspectul dintilor

    Noi chiar recomandam ca inainte sa apelezi la stomatololg ar fi bine sa incerci un mijloc din categoria a doua pentu albire – indicam de obicei paste de dinti de la branduri cunoscute pentru ca acestea au fost studiate , stii ca acestea nu prezinta riscuri—poate ajungi la culoarea dorita.

    Desi sunt foarte multe alte modalitati trebuie sa fim foarte atenti ce ce cumparam, cum folosim si sa cunoastem primele semne ca s.ar putea sa avem probleme.

    Daca nu ai ajuns inca la culoarea dorita de ex daca ati utilizat o pasta de dinti pentru albire pe perioada recomandata atunci va puteti orienta catre o albire in cabinet.

    Care este avantajul albirii in cabinet- control absolut a zonei in care se depune substanta( de obicei pe fata dintilor care se vede) asfel se pot utiliza substante mult mai concentrate iar efectul va fi spectaculos .

    Poate sa apara sensibilitate , care va descreste ca intensitate in urmatoarele zile dupa albire.

    Albirea nu este permanenta, mai repede sau mai tarziu dintii isi vor reinchide la culoare –dar exista metode de intarziere a acestui lucru si metode de pastrare a culorii

    Sper ca v-ati facut o idee cam ce presupune albirea dentara, pentru cei care vreti sa intelegeti mai in detaliu v-am pregatit o lectura destul de lunga in continuare.

  • Culoarea dintilor difera in mod natural de la persoana la persoana,in plus apare si o impregnare a suprafetei dintilor de-a lungul timpului din cauza alimentelor ce contin diversi coloranti.

    Tratamentul presupune anihilarea acestor coloranti folosind diversi agenti cu rol de agent de albire.

    Peroxidul de hidrogen si peroxidul de carbamida sunt cele mai eficiente si mai utilizate substante, efectele sunt asemanatoare diferenta ar fi ca peroxidul de carbamina actioneaza intr-un timp mai lung. Ambele sunt la fel de eficiente daca sunt utilizate corespunzator.

    Acțiunea de albire a peroxidului de hidrogen se datorează oxidării și eliberării oxigenului. Acest oxigen va reacționa cu materia colorantă, pentru o face incoloră.

    Aceste 2 substante se folosesc si in cabinet si se gasesc si in multe produse utilizate acasa pe cont propriu. Diferenta face concentratia la care sunt folosite. In cabinet concentratiile sunt mari- pana la 45 la suta, pe cand cele folosite acasa au concentratii mult mai mici. Bineinteles ca o concentratie mare inseamna un efect aproape instant – o singura sedinta la stomatolog- pe cand la cele folosite acasa efectul poate sa apara in cateva saptamani de utilzare zilnica.

    Aceste substante chiar si la concentratii mici pot sa lezeze dintii si gingiile la utilizari excesive sau repetate, concentratia maxim admisa la cele folosite acasa fiind de 6 la suta. Numai medicul stomatoloc poate asigura un control absolut la aplicare.

    Pe langa cele 2 mentionate mai exita numeroase substante ce se pot achizitiona pentru utilizarea acasa , acizi slabi, enzime, carbune, unele dintre ele pot avea un efect benefic dar rezultatul final va fi net inferior metodelor de cabinet.

  • O sa impartim in 2 tipuri principale.

    Prima, albirea in cabinet, este efectuata de catre medicul stomatology sau pupravegeata de medicul stomatolog.

    Al doilea tip este efectuata la domiciliu si fara supervizarea stomatogului, cuprinde mult mai multe metode – folosind substante naturiste pana la peroxid de hydrogen.

    Paste de dinti

    Geluri cu aplicare in gutiere

    Benzi

    Creioane

    Gutiere cu activare luminoasa

    Si lista continua , comerciantii nu duc lipsa de creativitate

  • Exista contraindicatii

    Nu toate coloratiile se pot trata in acest fel

    Se asigura ca substanta activa nu va intra in contact cu eventuale zone de sensibilitate, carii

    Se tratreaza daca exista sensibilitate dentara inainte

    Plombele vechi se schimba dupa albire, la fel si eventuale coronae se fac dupa albire.

  • Prima data O sa vorbim despre albirea realizata in cabinet de catre medical dentist

    Tratamentul in cabinet presupune izolarea dintilor de gingie si de restul cavitatii bucale.

    POZA

    Substanta este sub forma de gel care se va aplica strict pe suprafata dentara vizibila

    POZA

    Avand o concentratie foarte mare peroxidul de hydrogen, contactul cu gingia sau cu buzele ar determina arsuri, de aceea nu poate fi folosit decat in cabinet

    se asteapta 15- 20 de minute, gelul se spala , se incheie prima aplicare. Va fi nevoie de 3-4 aplicari pentru un rezultat cat mai bun

    Tratamentul de albire in cabinet se incheie dupa aprox o ora

    Exista si aici mai multe variante

    -aplicare simpla

    -activare cu lampa zoom – sensibilitate diminuata, gel mai putin concentrate, effect de abire mai puternic,pret dublu

    -activare cu laser

    Cea de-a doua metodă, este efectuată acasă de către pacient larecomandarea medicului si dupa consultul in cabinet. Se folosesc două gutiere dentare (superioară și inferioară) în care se lasă o soluție de albire mai puțin concentrată și se poartă timp de 4-6 ore pe zi (sau chiar peste noapte), cel puțin 5 zile (detaliile exacte vor fi recomandate de catre medicul care v-a facut albirea). Albirea poate fi efectuată chiar și pe o perioadă mai indelungata și se pot achiziționa seringi pentru aplicari suplimentare dacă doriți să aduceți culoarea dinților cât mai aproape de alb sau pentru mentinerea culorii

    Diferenţa între cele 2 metode prezentate mai sus este timpul mult mai scurt al celei din cabinet, însă cu o concentratie a substanţei active mai mare.

  • Ai ales albirea acasa, iata ce trebuie avut in vedere

    Indicatiile sunt sunt valabile in cazul chitului de albire la domiciliu Philips ZOOM-vezi care sunt recomandarile daca e corect

    Albirea dentară profesională efectuată acasă e metoda aleasă de persoanele mai răbdătoare. Simptomele sunt mai mici decât în cazul albirii efectuate în cabinet.

    Dacă v-aţi decis să vă efectuaţi albirea dentară acasă, veţi pleca acasă cu un set de gutiere speciale pentru dinţii dvs. şi un kit de albire. Lăsaţi un strop de gel în dreptul fiecărui dinte din gutieră şi apoi aplicaţi gutiera în gură. Gutierele trebuie purtate timp de 4-6 ore pe zi, între 5-7 zile pentru a obţine rezultate maxime. Este indicat să vă periaţi dinţii înainte de a introduce gutierele, astfel îndepărtând placa bacteriană pentru o mai bună eficacitate a gelului.

    După folosirea gutierelor este foarte important să le curăţaţi bine pentru următoarea folosire. Spalaţi gelul rămas cu apă calduţă şi folosiţi o periuţă de dinţi pentru a îndepărta gelul restant intrucât acesta se va întări până la următoarea folosire şi va fi mai greu de indepărtat, procedura de albire fiind mai puţin eficientă.

    După fiecare ciclu de albire, evitaţi să fumaţi sau să consumaţi timp de 1 oră orice aliment sau lichid închis la culoare ca murele, vişinele, cafeaua, cola, ceaiurile etc.

    Pentru a vă păstra culoarea obţinută cât mai mult timp sunt valabile indicatiile de la rubrica „ce trebui sa am in vedere dupa”

    Înainte de a folosi kitul de albire pentru acasă, citiţi cu atenţie instrucţiunile ce îl insoţesc

  • 2 ZILE sa evitam alimente colorate

    Sensibilitatea, simptome , tartare simptome, cum mentin , tratament de mentinere

    Dupa albirea profesională a dinţilor efectuată în cabinet este normal ca dinţii să prezinte o sensibilitate mai accentuata.

    Exista posibilitatea ca modificarile de temperatură să le percepeţi mai intens decât înainte şi să mai simţiţi din când în când fulguraţii de scurtă durată (2-3 secunde). Aceste senzaţii sunt percepute timp de 2-3 zile. Este indicat ca în acest timp să luaţi câte un antiinflamator la nevoie (max 2-3 pe zi) şi să urmaţi anumite indicaţii pentru ca efectul de albire să dureze mai mult:

    Pentru mentinerea culorii dobandite mai mult timp va recomandam sa evitaţi consumul alimente sau băuturi foarte închise la culoare precum ceaiul, cafeaua, murele, vinul rosu, cireşele etc. timp de 5-7 zile.si sa evitaţi fumantul pentru 24 de ore.

    Dupa prima saptamana Alimentele inchise la culoare vor continua sa coloreze dintii dar intr.un ritm mult diminuat, pentru a mentine culoarea cat mai mult timp ar fi indicat sa evitam aceste alimente, dar pentru ca suntem totusi oameni si nu o sa renuntam la ceea ce ne place , ce putem face este sa limitam timpul in care colorantii sunt in contact cu dintii pe cat posibil de exemplu sa bem lichidele cu paiul sau daca s-a intrat in contact cu dintele, igienizarile mai frecvente sau consumul de alimente cu rol de autocuratire (ex mere) vor asigura ca efectul de inchidere a culorii va fi minim.

    • Folosiţi paste de dinţi pentru dinţi sensibili dacă dinţii prezintă sensibilitate crescută la diferenţe de temperatură.

  • Trebuie evaluata sensibiliatea dentara atat inainte cat si dupa tratament

    Stiind gradul de sensibilitate Inainte de tratament putem stabili parcursul sedintei de albire.

    In caz de hipersendsibilitate in locul unei sedinte de o ora tartamentulș se poate imparti in mai multe sedinte de 20 sau 30 de minute, astfel stim ca pacientul nu va pleca cu o sensibilitate deranjanta de la cabinet.

    De asemenea exista si metode de reducere a sensibilitatii inainte de tratament

    Sensibilitatea post tratament de obicei dispare in 2-3 zile si este in majoritatea cazurilor usor tolerate.

    In cazul sensibilitatii persistente se va folosi in prima faza o pasta de dinti desensibilizanta, pana la procedee de desensibilizare in cabinet.

    GC mousse

    Apa de gura cu fluor

    Alte geluri

  • Pete albe pe dinti dupa albire-

    Nu sunt motiv de ingrijorare, cel mai frecvent sunt demineralizari care deja erau prezente pe dinti, albirea doar le face mai vizibile. In aprox o saptamana o inceapa sa nu mai fie vizibile.

    Exista o limita de varsta pentru albirea dentara?

    Albirea dentara este recomandata dupa varsta de 18 ani, cand nervul dentar este complet dezvoltata.

    Cat de mult se pot albi dintii?

    In functie de tehnica de albire a dintilor aleasa si de nevoile fiecarui pacient, dintii pot ajunge le la un A3,5 la A1.

    Nu toti pacientii reactioneaza la fel la albire , nuanta naturala diferea, la fel si structura dintelui, unii pacientii vor observa schimbari mai spectaculoase decat altii

    Albirea dentara doare?

    Albirea dintilor este o procedura nedureroasa. Cu toate acestea, exista cazuri in care poate aparea sensibilitatea dentara. Aceasta poate dura timp de 2-3 zile dupa tratamentul de albire. Medicul dentist poate recomanda substante mineralizante sau desensibilizante care reduc perioada senzatiei de disconfort pana la disparitia acesteia.

    Cat persista efectul albirii dentare profesionala. Cum sa ai dintii mai albi?

    Efectul obtinut in urma tratamentului de albire dentara poate dura de la 6 luni pana la un an si chiar mai mult, in functie de igiena dentara si de modul in care sunt urmate indicatiile medicului stomatolog. Vezi rubrica – ce sa stiu dupa

    Exista mai multe tipuri de albire in Cabinetul stomatologic

    Ambele se realizeaza cu geluri cu peroxid, diferenta este daca gelul este activat sau nu de o sursa luminoasa.

    In cazul gelului activat de un laser sau o lampa efectul de albire poate sa fie mai pronuntat si sensibilitatea postalbire mai diminuata. Dar costul este in general de 2 ori mai mare.

    Cat costa?

    Porneste de la 400 lei, pana la 1200 lei

    Cum pot albi dintii definitiv?

    Doar cu coroane sau fatete dentare

    Semne ca ar trebui sa ma opresc, sa las dintii sa se remineralizere

    -Durere in momentul albirii

    -Sensibilitate persistenta postalbire

    -Pete albe pe dinti

    Cat de mult iti afecteaza dintii ?

    O albire realizata dupa instructiuni, sub supraveghere nu iti va afecta dintii.